ETF pentru atac de panica

9 ianuarie 2010 la 08:41 | Publicat în EFT (tehnica eliberarii emotionale) | Lasă un comentariu

Astazi l-am dus la supermarket pe un tânãr de 26 de ani, Raj (nu este numele lui real). El a venit din India 8 luni în urmã, ca sa lucreze în Marea Britanie. Când am pornit masina el a deschis imediat fereastra. Afara era frig, dar nu am comentat. La un minut dupa aceea el si-a scos capul afarã pe fereastrã, complet, si mi-a spus cã abia se poate controla sa nu sara din masina. El a mai spus cã stie cã va fi o scurtã plimbare (supermarketul e foarte apoape de noi). El a mers pina la supermarket cu capul scos complet pe fereastra. Cind am ajuns mi-a spus ca eu sa fac cumparaturile mele si sa plec acasa fara el ca el se poate descurca singur. L-am intrebat ce se intimpla cu el. Din simptomele descrise am aflat cã are un atac de panicã claustrofobic la autoturisme si autobuze, de fapt la orice are roti. De aceea el merge pe jos la munca in loc sã foloseasca autobuzul. Dupã ce am scapat de propria mea angoasa ca poate nu ii place cum conduc eu sau ca ar avea ceva impotriva femeilor la volan l-am intrebat cind i-a aparut aceasta fobie. El îsi aminteste cã acesta a început 8 luni în urmã, când a venit din India pentru a lucra aici, venind de la aeroport la hotel cu un taxi. În India, el nu are absolut nimic cind este in masina. Aici, în Marea Britanie poate cãlãtorii cu trenul, dar nu cu ceva care are patru roti, asa cum a afirmat el. I-am spus cã asi putea sa il ajut daca el e dispus sa isi rezolve problema. A acceptat imediat si mi-a spus ca este foarte suparat cu el insusi pentru acest comportament  pentru ca seful lui se ofera sa il duca pina acasa seara cind lucreaza tirziu, nu i-l poate refuza si in acealsi timp ii vine sa se arunce afara din masina. L-am întrebat unde este localizat atacul de panica si el mi-a spus cã este în principal în stomac si de obicei incepe cu inrosirea obrajilor.
Am pleact innapoi inspre casa si a trebuit sa stea cu ochii inchisi ca sa poata sa reziste la drumul innapoi.
Acasa i-am explicat cum lucreza EFT-ul. A frecat punctul sensibil si a spus declaratia:
“Desi am aceasta fobie la mersul cu masina si autobuzul, ma iubesc si ma accept asa cum sunt”.
La a treia declaratie a aduagt de la sine putere, „Dar vreau sã scap de ea”. Pe scara de la 0 la 10 intensitatea emotiei negative a fost 8.
Dupã douã runde complete, cu afirmatia “fobie la mersul cu masina” in timpul taparii punctelor, intensitatea a scazut la 4.
El a comentat cã este mult mai bine, dar are sentimentul cã vrea acum sã mãnânce – ii este tare foame. L-am rugat sa bea o cana mare de apa si sa nu manice, sa continuam sedinta. Am observat cã desi a zis ca este multumit de nivelul 4, el era destul de agitat si a avut sentimentul cã, dacã va mânca, el va simti mai bine. Pentru ca aceasta este binecunoscuta reactie la stress am socotit ca nu va trebui sa faca aceasta asociere “mincare-reducere stres“ pentru cã el are si asa o viata destul de stresata.
Dupa ce a baut paharul cu apã , a spus ca se simte mai bine si vrea sa continuam sedinta. A mai facut inca doua runde in care am povestit despre cum s-a declansat fobia, mersul cu taxiul, stresul de a pleca de acasa din India, de a parasi familia si a veni aici unde nu cunoaste pe nimeni, mersul cu masina, localizarea in stomac a reactiei de panica. Dupa aceste doua ture el a spus ca sentimentul de panica este la 0.  I-am spus ca ar fi bine ca sa testam raspunsul fobic in masina, daca el este de acord. A fost de acord asa incit a intrat cu mine in masina si am pornit motorul. L-am intrebat ce numar are acum emotia negatiova. A spus 1. Nu a vrut sa dechida fereastra si nici o tendintã de a face orice altceva. Am facut o runda completa cu “acel rest de sentiment  de panica”. A spus ca este un 0 complet, ca are o senzatie de calm, si ii vine sa glumeasca pe seama EFT-ului. Am pornit masina si nu a avut absolut nimic. Am facut citeva ture prin cartier, dar reactia fobica nu a revenit.
Am verificat dupa o luna si dupa 9 luni. Raj nu mai are nici o reactie adversa la mersul cu masina, cu autobuzul sau cu orice are roti. Totul a revenit la normal, cum fusese innainte de a ateriza la Londra.

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: