Karma si Dharma

10 decembrie 2010 la 10:23 | Publicat în Uncategorized | Lasă un comentariu

Multi dintre clientii mei ma intreaba despre karma lor si cum aceasta ii afecteaza in viata actuala. Pentru ca este un subiect de interes m-am hotarit sa scriu citeva fraze despre karma si dharma, pentru a intelege mai bine cum sa actionam in viata.
Karma si Dharma sunt concepte din hinduism care au fost preluate si rafinate de catre Buddha, in budism. In ambele conceptele sunt similare cu diferenta ca in hinduism se pune accent mai mare pe karma iar in budism pe Dharma.
Karma este legea morala a cauzei si a efectului, transpusa in viata noastra. Foarte brut, aceasta inseamna ca daca facem bine o sa avem parte de bine, daca facem rau o sa avem parte in aceasta viata sau in vietiile viitoare de rau. Karma este cea care dicteaza cum se va desfasura viata noastra.
Dharma insemana calea pe care putem sa mergem in acord cu ordinea cosmosului, pentru a obtine fericirea de durata.
În hinduism, există 3 părţi ale Karmei:
1. sanchita karma care reprezinta suma totală a karmelor trecue care trebuie încă să fie rezolvate;
2. prarabdha karma, este acea parte a sanchita karma, care urmează să fie experimentata si rezolvata în viata actuala pe care o traim;
3. kriyamana karma este karma pe care o producem in aceasta viata si care ne va influenta in viitor.

Buddha explica transmigrarea sufletelor şi reîncarnare. Buddha nu credea că un suflet trece simplu de la un corp la altul. În schimb, el a spus că există o serie de cauze care conectează fiecare viaţă, la viaţa viitoare. Modul în care am trait vietile noastre anterioare ne-a condus la cum traim viata acum. Asta ar parea ca duce la faptul ca nu avem nici o putere asupra modului cum ne traim viata actuala, adica este pre-destinata (fatalism). Acest lucru nu este corect. Chiar dacă directia vietii noastre se bazeaza pe actiunile noastre trecute, voinţa noastră ca sa ne facem viata cum dorim este libera si poate actiona aspra karmei. Asta insemana ca inca mai avem libertatea de a forma destinele noastre. Acest proces spune doar că rezultatele acţiunilor noastre (fapte, idei, impresii, sentimente), va influenta viaţa viitoare. Karma nu determină viitorul unei persoane. Ea este data la inceput, dar oamenii au posibilitatea de a deconecta de la ea.
Karma este etica, este intentia unei persoane, ceea ce doreste persoana in inima ei sa se intimple cand face ceva. De exemplu copilul tau iti cere bomboane si tu ii spui ca nu ai, desi tu ai acele bomboane. Daca tu ai mintit pentru ca te gindesti la sanatatea lui aceasta este un lucru bun, genereaza o karma buna. Dar daca tu ai mintit pentru ca de fapt vrei sa maninci tu acele bomboane, adica din lacomie aceasta va crea o karma proasta. Daca tu de exemplu omori un animal care a fugit in fata masinii tale si tu nu ai putut opri masin in timp aceasta nu genereaza o karma rea, pentru ca tu nu ai avut intentia sa omori. Numai daca intentionezi si alegi sa faci o fapta rea atunci vei genera karma negativa.
De asemenea daca tu faci o fapta buna in prezent pentru ca tu vei beneficia in viitor de ea (deci nu ai facut-o din altruism) atunci nu iti va aduce o karma buna. Karma de fapt iti arata drumul catre perfectiune care este scopul nostru final, conform budismului. Omul se naste cu karma iar actiunile tale sunt menite sa iti micsorezi ego-ul tinind cont de actiunile tale.
In general, sistemul nostru de viata ne indeparteaza de Dumnezeu. Daca de exemplu ne cumparam o masina, aceasta creste distanta dintre mine si Dumnezeu pentru ca am facut-o din scopuri egoiste adica sa ma folosesc eu de ea, sa imi fie mie bine. (este foarte dificil sa traiesti dupa perceptele budiste – masina mea e la garaj sa fie reparata si tare am nevoie de o masin noua ca sa imi cistig painea cu ea si bineinteles sa imi fie mie si familie mele bine si confortabil- asta insemna ca ma indeprtez de Dumnezeu?) Pentru a deveni mai aproape de Dumnezeu, actele nostre trebuie sa fie altruiste. Actiunile noastre trebuie făcute si dedicate lui Dumnezeu şi nu pentru satisfacţia noastra personala.
Cand oamenii ramin fara karma insemana ca sufletul lor a devenit liber si nu mai au nevoie sa se reincarneze.

Dharma este o metoda, o cale pentru a iti trai viata. Daca traiesti dupa legile dharmei poti sa contracarezi karma pe care o ai si sa o schimbi. Buddha a predicat sa alegi calea de mijloc. El a spus sa evitam cele două extreme de viaţă: de pasiune şi de lux pe de o parte, şi viaţa de tortură şi de ascetism rigid pe de altă parte. El a spus sa alegem calea de mijloc, care a descris ca fiind compusă din cele Patru Adevăruri Nobile. Cele patru adevaruri sunt primordiale, sunt pure si nelaterate. Ele sunt:
1. Sa nu poftesti (invidiezi, doresti);
2. Sa nu faci rau;
3. Sa gindesti drept;
4. Sa te concentrezi sa faci bine (dreptate, corect, adevarat)

Un om nu este drept daca isi îndeplineşte scopul lui prin forţă şi capriciu. El este înţelept daca distinge atât binele cit şi răul. El este înţelept şi drept daca ii ghideaza pe alti echitabil, nu prin forţă şi violenţă. Atunci el devine pazitor al Legii. (versetele 256 si 257 din Dhammapada care vorbesc despre Dharma si Karma)

Lasă un comentariu »

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


Entries și comentarii feeds.

%d blogeri au apreciat: